In gesprek met Dirk Reuser, architect van De Keyser
30 september '21
Prachtige gebiedsontwikkelingen willen we altijd graag delen. In dat kader spraken we met Dirk Reuser. Als architect van het collectief ‘Heren 5’ focust hij met zijn collega’s op het ontwerpen van leefomgevingen. Hun missie is om wijken en buurten mooier, beter en gezonder te maken. Precies daarom hebben we Dirk wat vragen gesteld. Want hij heeft met Heren 5 een nieuwe wijk ontwikkeld in de Middenbeemster. Maak alvast kennis en bekijk het interview wat we hadden met de architect.
Dirk vertel, wat hebben jullie precies ontwikkeld?
“De wijk ‘De Keyser’ is een nieuwbouwwijk in de Middenbeemster bestaande uit 29 prachtige woningen. Dit nieuwbouwproject is het sluitstuk van een grootschalig nieuwbouwproject in de polderomgeving van de Beemster. Het bestaat uit een reeks verschillende type woningen die specifiek zijn ontworpen en geplaatst om bewoners optimaal te laten genieten van het prachtige en ogenschijnlijk eindeloze poldergebied. Deze 29 woningen zijn aan de rand van de Middenbeemster verspreid over een groot kavelgebied. De verschillende types zijn: vrijstaande woningen, twee-onder-een-kapwoningen en semi-bungalows. Een divers aanbod aan woningen dus. En allemaal op hun eigen manier uniek.”
Welke factoren speelde mee in de ontwikkeling van dit project?
“De geschiedenis van de Middenbeemster speelde een grote rol in de ontwikkeling van dit nieuwbouwproject. De eerste polder van Nederland is namelijk geheel ontworpen volgens de Gulden Snede. Dit is een speciale wiskundige verhouding die terugkomt in kunst, architectuur, fotografie, en nog veel meer creatieve uitingen. Zelfs Pyramides en verschillende verhoudingen van het menselijke lichaam zijn hieraan terug te herleiden. De elementen van deze Gulden Snede zijn meegenomen in het ontwerp van de woningen. De doordachte compositie van grote ramen en vensters, uitkijkend over de polder, kadert het eindeloze uitzicht op de best mogelijke manier in. En dit komt terug op verschillende lagen van de woningen. Met vensters aan de grond en op het dak, wordt het uitzicht prachtig in beeld gebracht, ook direct vanuit de woonkamer. En met de geïntegreerde bloemkozijnen en periscopen kunnen bewoners heerlijk van dit uitzicht genieten. Tegelijkertijd hebben de woningen aan de buitenkant een robuuste en stoere vorm. Deze combinatie zorgt voor een mooie en moderne uitstraling.”
Zijn jullie vanuit het totaalplaatje te werk gegaan?
“Zeker. De woningen zijn op zichzelf echt totaalconcepten. Want ook van binnenuit de woningen is aan originaliteit geen gebrek. Door middel van verschillende bouwtechnieken is namelijk richting gegeven aan de optimale woonkwaliteit. Het concept van de Gulden Snede is doorgetrokken tot in het kleine detail van de entree, waar gebruik is gemaakt van een mooie dikformaat baksteen. Deze zijn toegepast met het zogeheten Polderverband, dat de speciale locatie dus ook aan de binnenkant van de woningen accentueert. Zo komt het gedachtegoed van de Beemster terug in de woonruimtes. Ook zijn bij diverse woningen zonneschermen verwerkt in de diepe neggen van de gevels. De schermen zijn dus aanwezig, maar wel uit het zicht. En met al deze technieken is het totaalconcept van de woningen in De Keyser zowel van buitenaf als binnenuit tot in het kleinste detail uitgewerkt en helemaal in stijl.”
Echte polderwoningen dus, maar zijn ze dan ook groen?
“Duurzaamheid is logischerwijs een belangrijk onderdeel van het ontwerp. Daar zijn in de ontwerpfase vanzelfsprekend hoge eisen aan gesteld. En ook binnen dit thema zijn de woningen op een unieke manier voorzien van een eigen duurzaam karakter. Door een strakke, vlakke dakpan te gebruiken was het mogelijk om zonnepanelen, oftewel PV-panelen, te integreren in het dak. Zo doen de panelen geen afbreuk aan het ontwerp van de woningen, maar zijn ze wel toegepast en krijgen de woningen juist een luxere uitstraling. Daarnaast is op de platte daken, voornamelijk op de garages, gebruik gemaakt van sedumdaken. Dit zijn groendaken die zorgen voor verkoeling, ze tonen het groene karakter van de woning en ze zorgen natuurlijk voor meer groen in de wijk. Toch gaat duurzaamheid over meer dan alleen energie of een groene uitstraling. Een duurzame woning betekent voor ons ook een woning die is ontworpen voor de lange termijn. Met een lange levensduur dus. Ook dit element woog zwaar mee in het ontwikkelplan van ‘De Keyser’. De huizen moeten natuurlijk tot in de lengte van dagen blijven staan. Daar is dus ook naar gebouwd. De woningen zijn dus duurzaam, van hoge kwaliteit en het wooncomfort is zo hoog als het comfort van de natuurlijke omgeving in de Beemster.”
En nu moeten er natuurlijk mensen komen wonen. Hoe zie jij dat?
“Wonen in de Middenbeemster, dat wil toch iedereen? Dankzij het gevoel van oneindigheid binnen de groene omgeving is hier wonen echt een lust voor het oog en voor het hart. Wie is aangetrokken tot uitgestrekte landschappen en een natuurlijk uitzicht, zit in De Keyser helemaal goed. Het rustige en uitgestrekte gebied heeft al menig bewoner gevangen, puur door de schoonheid, de stilte en de natuur. Dát maakt, samen met het ontwerp van de woningen, dit nieuwbouwproject zó uniek.”